26/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Біль у животі: чому виникає та на які типи поділяється

Сьогодні хотілось би поговорити про дуже актуальну тему сьогодення – болі в області живота.

Більш детально нам про це розкаже молодий лікар-хірург КНП «Золочівська ЦРЛ» Юрій Токар.

Що таке біль у животі?

Біль в животі може виникати внаслідок загострення у людей хронічних патологій при їх наявності або при гострих станах.

Больові відчуття в животі можуть мати різну причину, починаючи від звичайного отруєння, закінчуючи важкими запальними процесами і навіть пухлинами.

Незважаючи на широкий спектр всіляких причин, болі в животі можуть виникати внаслідок порушень роботи кишечника, кишкової інфекції і навіть внутрішньої кровотечі. При порушеннях роботи жовчних шляхів, виникає сильний біль, який супроводжується нападами нудоти, ознобом і підвищеною пітливістю.

Біль буває 3-х типів:

Гострий-виникає раптово або посилюється протягом кількох днів;

Рецидивний-виникає періодично;

Хронічний-триває >3 міс.

Я б хотів акцентувати на гострих болях в животі , тому що часто після неконтрольованого прийму ліків виникають різні ускладнення які можуть мати летальні наслідки.

Різні стани, що викликають гострий біль у животі, зазвичай супроводжуються іншими симптомами і розвиваються протягом  кількох годин до кількох днів. 

Причини можуть варіюватися від незначних станів, які розрішуються без будь-якого лікування, до серйозних медичних ситуацій, включаючи:

  1. Аневризма черевної аорти;
  2. Апендицит
  3. Холецистит;
  4. Цистит;
  5. Дивертикуліт;
  6. Дуоденіт;
  7. Позаматкова вагітність;
  8. Абдомінальна форма інфаркту міокарда;
  9. Травма живота;
  10. Кишкова непрохідність;
  11. Панкреатит;
  12. Перитоніт;
  13. Мезентеріальна ішемія і тромбоз;
  14. Мезентеріальний лімфаденіт.

Перш за все, слід встановити детально усі умови виникнення болю, його характеристики, локалізацію,  зв’язок з їжею, зміною положення тіла, часом доби, наявність травм, падінь із висоти тощо.

Також слід розпитати пацієнта про медикаменти, які він приймав, адже біль також може бути проявом інтоксикації, у жінок необхідно дізнатись про особливості перебігу менструального циклу. Важливими деталями є дані про можливу втрату ваги та супутні симптоми (наприклад, зміна кольору, консистенції або частоти випорожнень, поява пігментації шкіри, візуальні зміни сечі тощо).

Після чого проводяться додаткові інструметально- лабораторні методи діагностики (УЗД, рентген, аналізи крові, інколи КТ, МРТ).

Звертаю Вашу увагу на те, що, займатись самолікуванням небезпечно, тому що інколи біль може бути внаслідок госторого стану, прийом обезболюючих може замаскувати проблему. Погоджуюсь з тим, що «чарівна таблетка» ліквідовує симптоми, але проблема нікуди не зникає.

Самостійне вживання медикаментів може зашкодити здоров‘ю і потребує призначення лікарем. Часто в нас під рукою є знеболюючі та спазмолітичні засоби. Проте ця симптоматична терапія умісна та потрібна не при всіх станах. Водночас, без правильного лікування, людина погіршує якість свого життя.

Адже постійний біль – це погіршення щоденної продуктивності та працездатності. Гірше те, що намагаючись терпіти біль, можна пропустити початкові стадії захворювання та прогресування більш важких станів.

Біль в животі може бути ознакою серйозної патології, що потребуватиме втручання кваліфікованого фахівця чи навіть невідкладної допомоги та негайного оперативного втручання. Важливо вчасно звернутися до професіоналів, що забезпечать точний діагностичний пошук та призначать ефективне лікування.

Недарма кажуть: профілактика краща за лікування.

Хоча деяких хвороб не уникнути, ви можете багато зробити для того, щоб сповільнити розвиток захворювання чи взагалі йому запобігти.

Нагадуємо  що в КНП «Золочівська ЦРЛ» надається цілодобова ургентна хірургічна допомога.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких

Не забуваймо: «У здоровому тілі – здоровий дух!»

Лікар-хірург
КНП «Золочівська ЦРЛ»

Юрій Токар

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.