19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Головний біль – причини, симптоми та види головного болю

Мабуть, не існує людини, яка б хоч би раз в житті не зіткнулася з головним болем. Він буває, як у дітей, так і у літніх людей. Чому ж трапляється головний біль та як його лікувати?

Причини болю в голові

Джерелами виникнення больових відчуттів в голові можуть бути:

  •  Порушення режиму сну;
  •  Інфекційні захворювання;
  •  Перенесені хвороби головного мозку;
  •  Пухлини головного мозку;
  •  Стрибки артеріального тиску;
  •  Хронічні стреси;
  •  Гормональні порушення;
  •  Сонячний або тепловий удар;
  •  Переохолодження;
  •  Чутливість до зміни погодних умов;
  •  Надлишкові фізичні навантаження;
  •  Вплив куріння або зловживання алкоголем.

Крім того, головний біль можуть спровокувати патології хребта (такі, як сколіоз, кіфоз), недостатнє насичення мозку киснем.

Для того, щоб встановити діагноз, в першу чергу, необхідно визначити місце, де локалізується головний біль, а також як довго він триває, як часто повторюється та всі симптоми, які його супроводжують.

У дітей найбільш поширеними причинами головного болю є травми, перенесені інфекційні захворювання, порушення психічного здоров’я.

Види головного болю

Одна з найвідоміших різновидів головного болю – це мігрень.

Відноситься до типу первинного болю.

Найчастіше, вперше трапляється в пубертатний період, але найбільш болісно його переносять люди у віці від 35 до 45 років.

для жінок мігрень більш характерна, ніж для чоловіків.

 Причина цього – гормони.

Причина мігрені – запуск механізму в глибоких відділах мозку, що провокує викид навколо кровоносних судин та нервових закінчень голови запальних речовин, що провокує виникнення болю.

Найпоширеніший первинний біль – це головний біль напруги (ГБН). Може бути спровокований фізичними, психологічними, екологічними факторами. Причина виникнення ГБН – стрес або порушення в спинному і шийному відділі хребта.

Такий біль триває від 2 годин до 2 днів.

Людина стає дуже чутливою до шуму і світла.

Супроводжується неуважністю і розладами сну.

Ще один поширений тип – це кластерний головний біль (КГБ).

  • Зустрічається вкрай рідко, при цьому, від нього страждають, переважно, чоловіки.
  • Виникає після 20 років, найбільш часто на нього скаржаться люди після 30 років.
  • Для КГБ характерні неодноразові інтенсивні напади болю з одного боку голови, що швидко минають.
  • Крім головного болю, вони супроводжуються почервонінням очей, сльозоточивістю, нежитю, загальним нездужанням, тривожністю.

Симптоми головного болю

Залежно від виду головного болю, він може бути:

  • Односторонній, пульсуючий, в області скроні або очей, може супроводжуватися нудотою, загальною слабкістю, онімінням кінцівок. Такий біль характерний для мігрені.
  •  Помірний біль в скронях або потилиці після фізичних навантажень або нервового перенапруження. Це властиво для головного болю напруги.
  •  Нестерпний біль в області скроні або очей з одного боку. Без надання медичної допомоги не проходить. Це характерно для кластерного болю.
  •  Головний біль, який виник раптово, настільки сильний, що людина майже не може його терпіти, що супроводжується порушенням координації рухів і мови може вказувати на крововилив мозок, інсульт.
  •  Якщо одночасно з головним болем відзначається підвищена температура тіла, біль в шиї, страх світла, то такі симптоми вказують на менінгіт.

Перша допомога при гострому головному болю

При будь-якому дискомфорті в області голови, а, тим більше, сильному різкому болю, потрібно прилягти на спину, якщо немає такої можливості, то присісти, розслабитися. Важливо, щоб людина мала достатню кількість свіжого повітря, тому варто відкрити кватирки, забезпечити вентиляцію.

На 3-5 хвилин до голови можна прикласти холодний компрес.

Якщо головний біль пов’язаний з перевантаженнями на роботі, тривалою роботою за комп’ютером, то досить чергувати режим роботи і відпочинку, щоб розв’язати проблему болю.

Важливо усунути джерело яскравого світла: на вулиці надягти сонячні окуляри, в приміщенні вимкнути телевізор, зробити світло приглушеним.

Також впоратися з головним болем допоможе теплий душ. А ось контрастний душ протипоказаний при головному болю, оскільки він може спровокувати спазм судин.

Режим сну позитивним чином позначається на профілактиці головного болю: спати потрібно не менше 7-8 годин, лягати в один і той же час. Перед сном, бажано, прогулятися на свіжому повітрі, приміщення, в якому Ви будете спати, має бути добре провітреним.

Достатня кількість чистої води допомагає впоратися з несильним головним болем, тоді як кава, міцний чай можуть тільки посилити його.

Що не треба робити, коли болить голова.

При головному болю, навіть найсильнішому, не потрібно панікувати.

Не займайтеся самолікуванням, навіть якщо препарати Вам рекомендували знайомі, яким вони допомогли або Ви бачили їх рекламу по телевізору. Тільки лікар може порекомендувати дійсно ефективний препарат, виходячи з Вашої клінічної картини. Навіть якщо препарати призначені лікарем, не можна ними зловживати та відхилятися від запропонованої схеми лікування.

Не варто приймати гарячу ванну, це може привести до посилення головного болю.

Слід відмовитися від вживання алкогольних напоїв – вони не допомагають від головного болю, а тільки спровокують наростання його інтенсивності.

Причин, які провокують біль в голові – дуже багато. Якщо вчасно звернутися до лікаря, пройти комплексне обстеження, дотримуватися всіх призначень, можна уникнути повторних нападів або звести їх до мінімуму.

А правильний режим сну, чергування роботи та відпочинку, помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, правильне харчування дозволять уникнути появи головного болю.

Відпочинок та знеболювальні препарати є основними методами лікування головного болю.

Вкрай важливо, щоб людина не займалася самолікуванням і слідувала вказівкам свого лікаря.

Попередити хворобу завжди легше – ніж лікувати!

Дбайте про себе – вирішуйте проблеми зі здоров’ям завчасно!

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.