19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Український хліб

  Хліб — найвиразніший, найпопулярніший, найбільш значущий атрибут слов’янського харчування. Хліб — усьому голова, Хліб та вода — козацька їда, Без хліба суха бесіда — таких прикладів української народної мудрості можна наводити безліч. Хліба споживали завжди багато, бо харчування в цілому було низьким за калорійністю. З хлібом їли й рідкі страви, й картоплю, й навіть кашу. З ним улітку їли на полуденок (підвечірок) свіжі огірки, фрукти, ягоди, баштанні.

    Пекли хліб на тиждень, розраховуючи, щоб його вистачило до нової випічки.Улюбленим повсякденним, святковим та обрядовим хлібом на Україні був учинений, тобто виготовлений на розчині, заквасці. Розчину робили на хмелю, потім залишали шматок тіста від попередньої випічки. Виготовляли закваску, потім тісто, яке не раз перемішували. Пекли хліб у добре розпаленій печі на поду (черені), підкладаючи під хлібини сушене капустяне листя.

    На Україні завжди віддавали перевагу житньому хлібу, а пшеничний випікали на великі свята – Різдво, Пасху, весілля. 

Xліб здавна є символом добробуту та гостинності. Протягом віків у народі вироблялося ставлення до нього як до священного предмета. Крихти й уламки хліба ніколи не викидали, а віддавали птиці чи худобі. За гріх вважалося недоїсти шматок хліба, а якщо такий шматок падав на землю, годилося підняти його, почистити від пилу, поцілувати й доїсти.

     У традиційному інтер’єрі селянської хатихліб-сіль, покриті рушником, були необхідним атрибутом. Запрошуючи до столу, господар казав: Просимо до нашого хліба-солі, а після застілля гості дякували за хліб-сіль. Розділити з кимось хліб-сіль — означало подружитися, побрататися. Зустрічати хлібом-сіллю дорогих гостей — цей звичай, що має глибоке коріння, дійшов до нашого часу.

ДОМАШНІЙ ХЛІБ

Смачний та поживний хліб власними руками ви зможете випекти у звичайній газовій духовці!
Для виготовлення тіста Вам потрібно:
1 літр  теплої води
50 гр. свіжих дрожів
2 ст. ложки цукру
1чайні ложка солі,
2 ст. ложки оцту,
4 -5 ст. ложок олії
За цим рецептом виходить 2 повноцінні буханки хліба.


У невелику миску  розкришити дріжджі, додати цукор, склянку муки.  Все розтерти. Додаємо теплу (не гарячу воду) і перемішуємо. Накриваємо чистим рушником і залишаємо у теплому місці на 20 хв. У суміш яка, вже активно бродить, додаємо сіль, оцет.


 У більшу миску просіємо борошно, вливаємо дріжову суміш додаємо рослинну олію,  0.5 л теплої води , або теплого свіжого молока, ліпше кислого,  вимішуємо тісто доки тісто перестане прилипати до рук.  Тісто викладаємо у форми попередньо змащені олією  на 1\2 об’єму  форми, лишити на деякий час у теплому місці, щоб хліб  піднявся у два рази. Скропити легко водою, або змастити яйцем.


Випікаємо хліб у  добре розігрітій духовці ( 230 градусів) на початку, за 15 хв. температуру зменшити до 170 градусів. Випікати 25 -40 хв.  Точно визначити час готовності хліба дасть приємниі аромат  свіжої випічки. Хліб з форми  виймати одразу, інакше низ хліб у формі запариться! Смачного!!!!
У тісто можна додавати горіхи, кмин, родзинки …

ЖИТНІЙ ХЛІБ
Запарити водою жменю житнього борошна так, щоб опара була густа. Коли простигне, додати 1 склянку дріжджів, старанно вимісити. Через 5 годин підлити теплої води стільки, щоб тісто було, як сметана, перемішати старанно і залишити на 7-8 годин. Потім всипати борошна, 1 ст. ложку солі, замісити, коли підійде, виліпити на дошці буханці, полити їх гарячою водою і поставити в гарячу піч. ХЛІБ ЖИТНІЙ ПИТЛЬОВАНИЙ
В 1 склянці сироватки розвести 4 ст. ложки дріжджів. Розчинити 2 склянками сироватки 1.5 кг борошна, влити дріжджі. Через 1 годину, коли тісто підійде, всипати ще 1.5кг борошна, 1 склянку сироватки, 1 ст. ложку солі (як хто любить – 1 ст. ложку кмину), старанно замісити і, коли зійде, виробити буханці. покласти їх на посипану борошном дошку і так лишити на деякий час, щоб хліб ще піднявся. В цей час змочити буханці кілька разів водою. Коли підійдуть, поставити у гарячу піч.

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.