19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Сьогодні – Різдво Христове: легенди, традиції та заборони свята

Різдво Христове – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції

Щороку 7 січня православні християни відзначають Різдво Христове. Свято відрізняється від католицького, яке припадає на 25 грудня, не тільки датою, а й звичаями.

Для християн Різдво – одна з найважливіших подій в році. Багато відзначають свято згідно з прийнятими канонами і традиціями.

Різдвяна легенда:

Цього дня сталася велика для всього християнського світу подія — народження Ісуса Христа у Вифлеємі (Ісус у перекладі з єврейської означає «спасіння»). Усі християни переконані, що Ісус Христос був посланий Богом на землю задля спокутування гріхів і спасіння людства. Старозавітні пророки провістили місце і час народження Спасителя світу — 5508 рік від створення світу. Отже, 7 січня — це день народження Сина Божого на землі. Від цього дня починається відлік часу.

Згідно з переказами Євангелія, мати Ісуса Христа Марія та її чоловік Йосип жили в Назареті, а до Вифлеєму прийшли, виконуючи наказ правителя Августа з’явитися всьому населенню на перепис. Оскільки на перепис населення Римської імперії зібралося дуже багато людей, Марія та Йосип не змогли знайти місця для ночівлі, а тому їм довелося шукати прихистку в невеликій печері, де за поганої погоди зазвичай ховалися чабани. Там Марія і народила Сина Божого. Тоді янгол спустився з неба й повідомив чабанам, які в цей момент не спали, що Бог народився. Чабани перші прийшли вклонитися немовляті.

На небі засяяла Вифлеємська зоря, що сповіщала світу про народження спасителя та вказувала шлях до Царя всіх людей. За пастушками до печери з Марією та Ісусом Христом прийшли язичницькі мудреці й принесли Богу подарунки: золото, ладан і миро. Золото символізувало царську владу, ладан — Божу волю, смирно — долю пророка. До речі, саме тих давніх часів сягає традиція виготовляти вифлеємську зірку та прикрашати нею новорічну ялинку.

Традиції православного Різдва і їхня історія:

Більшість традицій Різдва дійшли до наших днів ще з давніх часів. Далеко не всі знають, звідки бере початок той чи інший звичай.

Перед Різдвом прийнято дотримуватися посту. Різдвяний піст триває 40 днів, але особливо суворі обмеження в Святвечір, 6 січня. Його суть полягає не тільки у відмові від їжі, але і в духовному вдосконаленні себе.

Саме з духовного посту веде свій початок традиція засівання на Різдво. Люди вірили, що звільнившись від негативу, випробувавши своє тіло і дух на міцність, їх потрібно засіяти зерном добра і благополуччя. Тож 7 січня прийнято колядувати, бажаючи господарям будинку всіх благ і “посівати” зерном: рисом, пшеницею, просом.

Також на Різдво здавна накривали пишний стіл. Традиція залишилася досі, але раніше це робилося це не так для свого задоволення, як для притягнення добрих духів. Наші предки вірили, що в Різдво духи борються з безбожністю і після цього їм необхідно поповнити сили.

Також обов’язкова умова столу в Святий вечір – наявність 12 пісних страв. Ця кількість пов’язана з кількістю апостолів.

Крім подібних традицій існувала також низка заборон, які також були покликані вберегти людину і її сім’ю від негараздів.

Що не можна робити в Різдво:

Чимало заборон також пов’язані зі святковим столом і їжею.

У святий вечір не можна їсти м’ясо і продукти тваринного походження. Це пов’язано з тим, що ще триває Різдвяний піст.

До сходження першої зірки заборонено їсти, крім дітей і хворих.

Всі страви на столі слід скуштувати, а прибирати страви до настання Різдва категорично не можна. Це вважалося поганою прикметою.

У Різдво не можна сваритися і лихословити. Потрібно у цей день зробити якомога більше добрих справ, бути милосердним, не відмовляти в допомозі тим, хто її потребує. Важливо також бути щедрими в цей день і дарувати подарунки своїм близьким людям, хоча б невеликі.

Будь-яка робота в Різдво також забороняється: прання, прибирання, робота по дому. Не можна також рибалити чи полювати.

Бажано в цей день насамперед відвідати церкву, а день Різдва присвятити Богові. Найсприятливішим проведенням цього свята буде зустріти його в колі сім’ї.

Існує така точка зору, що в Різдвяну ніч і в саме Різдво всі люди захищені від нечистої сили, а тому ворожіння не може нікому нашкодити. Тим не менш, гадати на Різдво заборонено, адже це вважається гріхом.

Також існує повір’я, що не можна зустрічати свято у старій одежі.

Редакція Золочів вечірній бажає усім щасливого Різдва!

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.