09/05/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Відбувся захід «Світло Маркіяна. З вірою у перемогу»

Цей хрест встановили на 100-річчя від дня народження отця-просвітителя Маркіяна Шашкевича – поета, автора першого україномовного альманаху «Русалка Дністровая» та першої україномовної читанки для маленьких галичан. Його видно здалека – високий хрест самотньо височить на горі, яку називають Білою – через поклади білої глини. До галявини на її верхівці веде ґрунтова дорога – теж біла. А вже звідси відкривається дивовижний краєвид. Тут, біля 25-метрового мереживного хреста, схожого на мініатюрну Ейфелеву вежу, панує нічим не порушений спокій та дивна енергетика, яка забирає втому і сповнює душу піднесенням.

І лине кожного року гарячого серпневого дня народ на Білу гору, що поряд із селом Підлисся, щоб приклонити коліна і зачерпнути у землі тієї сили, котра надихала славного галичанина.

У неділю, 6 серпня 2023 р., на Білій горі біля пам’ятника – Хреста Маркіяну Шашкевичу відбулося вшанування Будителя Галичини. Розпочалися заходи з Архієрейської Божественної Літургії, яку очолив преосвященний владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії. Після Божественної Літургії, Владика зі священниками помолилися за тих, хто загинув у минулі роки та сьогодення у боротьбі за незалежність України.

Продовжились літературно-мистецьким святом «Світло Маркіяна. З вірою у перемогу».

Джерело: Золочівська міська рада

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.