19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

На Львівщині оголосили «червону зону»

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС) у середу, 27 жовтня, віднесла Львівську область до «червоної зони» карантину. До 30 жовтня Львівська ОДА має напрацювати протоколи роботи для закладів та установ, за якими у області діятимуть суворіші обмеження, однак із послабленнями для вакцинованих.

«Червоний» рівень епіднебезпеки на Львівщині встановили через перевищення відповідних показників, якими МОЗ регулює карантинне зонування. Це, зокрема, завантаженість ліжок із киснем більш ніж на 65%, кількість позитивних ПЛР-тестів – більше 300 тестів на 100 тис. населення та кількість госпіталізацій на 100 тис. населення, що перевищує 60.

Крім цього, коефіцієнт нових випадків на Львівщині перевищує 20%, а рівень госпіталізацій пацієнтів із підозрою на Covid-19 упродовж тижня перевищив 50%. Ці показники і стали причиною для оголошення локдауну на території Львівської області.

Усі обмеження «червоної зони», згідно з постановою Кабміну, не діятимуть, якщо 100% персоналу та відвідувачів ресторанів, кафе, ТРЦ, ринків, а також організаторів і учасників заходу мають щеплення від коронавірусу і можуть це підтвердити сертифікатом у додатку «Дія» або негативним ПЛР чи антиген-тестом.

Без щеплень та тестів у «червоній зоні» карантину забороняється працювати:

  • кафе та ресторанам, крім доставки чи на винос;
  • ТРЦ та розважальним закладам;
  • закладам культури;
  • кінотеатрам та театрам;
  • фітнес-клубам та спортзалам;
  • басейнам;
  • речовим ринкам;

Також у «червоній зоні» заборонено проводити будь-які масові заходи, крім офіційних спортивних подій, які можна проводити з додатковими заходами безпеки.

Лікарні мають припинити планові госпіталізації, однак невідкладну допомогу надаватимуть пацієнтам із ускладненнями під час вагітності і пологів, а вагітним, породіллям, новонародженим, пацієнтам із онкологічними та пульмонологічними захворюваннями і паліативним хворим.

Без додаткових обмежень, крім дотримання протиепідемічних норм, і надалі можуть працювати:

  • Магазини та супермаркети, де продають продукти, ліки, медичні вироби, побутову хімію, пресу, ветеринарні препарати, корми, насіння, квіти, добрива.

При цьому, продаж інших товарів, які продаються в цих магазинах, не обмежуватимуть, як це було під час попереднього локдауну.

  • Пошти, банки, заправки, ремонтні майстерні, перукарні та салони краси (тільки за попереднім записом);
  • Продуктові ринки;
  • Автокінотеатри та автоконцерти.

Міський громадський транспорт і, як і раніше, може перевозити лише сидячих пасажирів. Всі пасажири повинні бути у масках. Однак для проїзду в міжобласному транспорті пасажири повинні мати жовтий чи зелений сертифікат про вакцинацію, довідку 063 про щеплення однією дозою, довідку про нещодавно перенесену хворобу або негативний результати ПЛР чи антиген-тесту.

«Укрзалізниця» також віднедавна впускає в вагони лише щеплених пасажирів або з негативним тестом на Covid-19. Без цих документів провідник має право не впустити пасажира, навіть якщо він має квиток.

У «червоній зоні» у звичному режимі можуть працювати лише ті заклади освіти, всі працівники якого отримали дві дози вакцини від коронавірусу. Натомість, дитсадки і молодша школа можуть працювати без додаткових обмежень.

Львівські школярі до 30 жовтня перебуватимуть на канікулах, а з 1 листопада, згідно з рішенням міської комісії ТЕБ і НС від 26 жовтня всі школи Львова на два тижні йдуть на дистанційне навчання. Однак дитсадки працюватимуть очно.

Дотримання карантинних обмежень у Львові та області перевіряє поліція та спеціальні групи, до яких входять представники поліції, Держпродспоживслужби та районних адміністрацій. За порушення карантину в Україні передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 17 до 34 тис. грн.

Нагадаємо, що до «червоної зони» карантину вже віднесли 11 областей – Херсонську, Запорізьку, Одеську, Дніпропетровську, Львівську, Житомирську, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Хмельницьку, Рівненську, Миколаїівську та Чернігівську. Решта України перебуває у «жовтій зоні».

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.