20/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Ікона як вишивка

17 листопада у Золочівській міській бібліотеці ім. І. Франка відбулась міні-виставка робіт (вишитих ікон) золочів’янина Андрія Доброносова. Під час зустрічі можна було поспілкуватись з автором робіт та отримати практичні поради.

«Сьогодні нас зібрала така тема «Ікона як вишивка». Всечесний отче, шановні наші всі присутні, ми дуже раді, що ви сьогодні попри ті всі складнощі нашого життя таки тут, що ми разом і хочу вам сказати, що все буде Україна і все буде наша українська культура, бо є такі ви – поціновувачі високого гарного мистецтва і є такі творчі особистості, як наш сьогоднішній гість – Андрій Доброносов. Ми знаємо його як справжнього майстра вишивального мистецтва, а ще він не лише вишиває, а й малює, фотографує, пише вірші, багато читає і дуже любить рідне місто, захоплюється історією, старовиною, закоханий в архітектуру. У 2013 році випустив збірку авторських фотографій нашого міста у двох частинах, за що ми, золочів’яни, йому дуже вдячні», – Інна Джегур, бібліотекарка.

Виставку також відвідав отець Орест Галан: «Перш за все, пане Андрію, дорогі поціновувачі мистецтва, майстерність нашої ікони, загалом українського народу, є надзвичайною, тому що, як ми зауважимо, ніколи із Заходу на Україну не везуть  ікони, а навпаки – з України на Захід, тому, що наші ікони дуже цінуються і їх купують за великі кошти. Сьогодні, перш за все, я хотів би щиро подякувати пану Андрію за його внесок у нашу українську культуру, культуру мистецтва та культуру ікон. Ікона – є безцінна. І ця вишивка ікони, тих чи інших святих, наших апостолів – це повчання для всього християнського народу, а тим більше для нашого українського народу. Натхнення вам та здоров’я. Слава Ісусу Христу!».

«Особисто я майстерності вишивання ніде не вчився. Змалечку спостерігав за маминими руками, які вправно тримали голку з ниткою і виводили на полотні загадкові візерунки та мальовничі картинки. Моя спостережливість та нескладна вправа вишивання звичайним хрестиком – стали першими азами мого уподобання. Спочатку займався звичайною вишивкою. З часом  виробилася власна техніка вишивання, якої мене ніхто не вчив», – каже автор.

Під час презентації робіт обговорили основні помилки початківців, всі отримали практичні поради, почули історії вишивання кожної роботи, обговорили основні техніки вишивання та почули історію творчого шляху автора.

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.