25/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Профілактика епідемічного паротиту («свинки»)

Паротит входить до переліку так званих «дитячих хвороб». Але проблеми, які може викликати хвороба, можуть залишити на все життя.

Епідемічний паротит або “свинка” зазвичай виникає в дитячому віці. Збудник – параміксовірус, не настільки заразний, як вітрянка або кір, але не менш небезпечний. Характерний симптом – виражений набряк привушних залоз та зміна зовнішнього вигляду людини (звідси і пішла народна назва).

Та найстрашніше – це ускладнення, які можуть виникнути внаслідок хвороби.

Окрім того, що вірус вражає залозисту тканину, він також діє на нервові клітини та на сечостатеву систему. Найгірші ускладнення, які можуть бути викликані вірусом – це запалення яєчок — орхіт (може стати причиною безпліддя) та вірусний менінгоенцефаліт, небезпечний для всієї нервової системи. Основні ознаки та особливості перебігу “свинки”:

  • лихоманка ;
  • слабкість;
  • нудота;
  • зниження апетиту;
  • збільшення, чутливість та біль у привушних залозах.

Найкраща профілактика паротиту – це вакцинація. В українському державному календарі щеплень є вакцина КПК (кір, паротит, краснуха). За протоколами дітей вакцинують у перший рік життя та в шість років, хоча світова практика допускає й інші інтервали.

Чи хворіють на паротит вакциновані?

Імунна система людини дуже складна, а умови життя можуть істотно змінюватися, що впливає на ризики зараження інфекціями. Наприклад, причиною спалаху паротиту, може стати перебування у великому скупченні людей. Такі епізоди трапляються серед військових, які змушені проживати разом і не завжди мають умови для адекватного розселення.

Головне, що варто знати – вакцинація допоможе захиститися від тяжких ускладнень, в тому числі смерті. Не ризикуйте своїм здоров’ям та здоров’ям ваших дітей – вакцинуйтеся!

За підтримки проекту USAID Ukraine – USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.