19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ!

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином – речовиною, яка виробляє паличка ботулізму. Інфекція потрапляє в організм через слизові оболонки дихальних шляхів, шлунково-кишковий тракт, пошкоджену шкіру та легені. Ботулізм може проявлятися у вигляді одиничних отруєнь або у вигляді отруєнь цілих груп людей. В даний час найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов’язані з вживанням солоної риби (тараньки) та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якої паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в суперечки. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з ґрунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м’ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися.

Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою й не руйнується шлунковим соком. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах – протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій.

Токсин, потрапляючи в організм, надходить у кров і розноситься по всіх відділах, порушуючи при цьому роботу нервових клітин, що відповідають за передачу збудження до м’язів. При ботулізмі уражаються практично всі черепні м’язи: м’язи очей, гортані, глотки, дихальні м’язи. Виникають бульбарний синдром (порушення мови і ковтання) і паралітичний синдром. Смерть, як правило, настає в результаті гострої дихальної недостатності або від раптової зупинки серця.

З початку року в Україні зареєстровано 23 випадки ботулізму з 26 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби-тараньки придбаної у місцях стихійної торгівлі.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації; ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Золочівське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби у
Львівській області

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.