18/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

У селі Підгайчики біля Львова відкрили оновлений музейно-культурний центр “На Унтервалю”

24 жовтня у селі Підгайчики, що біля Львова, урочисто відкрили оновлену туристичну локацію «На Унтервалю». Це музейно-культурний центр, що показує мультикультурне минуле галицького села, де протягом 150 років аж до 1939 року компактно розвивались чотири культури: українська, німецька, єврейська та польська. Нова інтерактивна локація розкаже про унікальне поєднання в одній громаді цих культур. 

В музеї зусиллями місцевих активістів зібрана експозиція предметів побуту, культових речей, меблів, стародруків. Фонд музею налічує понад 100 унікальних експонатів. Музейно-культурний центр у Підгайчиках – це простір,який об’єднує музей, громадський культурний центр, подієвий майданчик та мистецьку галерею у коморі. Тут є інтерактивна експозиція з модульним виставковим обладнанням, що залучає гостей до взаємодії, сучасна фотозона з використанням предметів спадщини, а ще живі історії з минулого.

Окрім того, команда облаштувала професійну систему освітлення, цілодобову вуличну експозицію,аудіо гід українською, німецькою та англійською мовами та відкритий подієвий майданчик.

Привітала команду музейчиків директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Гаврилюк:

«Люди, які знають і бережуть свою історію – мають майбутнє. Цей культурний центр унікальний, бо кожна деталь тут зроблена з любов’ю і світлою пам’яттю про людей. У цьому музеї зібрані не лише експонати, а цілі людські долі. Дякую команді за пророблену роботу і за той незгасний ентузіазм, з яким беретеся до справи», – зазначила Ірина Гаврилюк.

Проєкт «Унтервальден 2.0.: реекспозиція Музейно-культурного центру «На Унтервалю», реалізовано в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Історична довідка

До 1939 року на території сучасних Підгайчиків було два поселення: українські Підгайчики та німецький Унтервальден. Там одночасно мешкали чотири нації: українці, німці, євреї та поляки. Під час Другої світової війни звідти примусово виселили німців та поляків, а євреїв знищили під час Голокосту. Відтоді майже 40% села стояли пусткою.

Через політику Радянського союзу німецький Унтервальден спочатку перейменували в Підлісне, а потім приєднали до села Підгайчики. Релігійні споруди німців, євреїв та поляків знищили або перетворили на склади та майстерні, а в їхні будинки поселили депортованих українців. Таким чином етнічний склад села та регіону кардинально змінився. Більше, ніж 50 років, колишні мешканці Галичини не могли повернутися додому.

Так тривало аж до 90-х років, доки Україна повернула незалежність. Мультикультурний дискурс Галичини знову став актуальним у період 2010-х років. З 2016 року Підгайчики відвідують нащадки примусово виселених німців. Тоді ж розпочалась ініціатива з порятунку давнього німецького кладовища, що переросла у створення локального музейно-культурного центру.

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.