19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

У Львові проходить 28-й книжковий форум

Цьогоріч відбувається у змішаному форматі — онлайн та офлайн, розповіла програмна директорка BookForum Софія Челяк під час брифінгу.

«Минулого року ми були повністю в онлайні і відчули фізичну відсутність видавців і авторів. У 2020 році ми стикнулися з великим викликом – впоратись з пандемією, з її наслідками та перерозподілити власні ресурси, щоб відповідати викликам часу. Але література і книговидання залишаються в пріоритеті у міської та обласної влад навіть в часи пандемії», – розповіла Софія Челяк.

Фокусна тема цьогорічного BookForum – «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними». Куратором фокусної теми фестивалю став український літературознавець-германіст, перекладач, публіцист, есеїст, психоаналітик Юрко Прохасько.

У програмі форуму заплановано понад 160 подій, панельних дискусій і традиційна «Ніч Поезії та музики non-stop». При цьому, 80 подій відбудуться наживо.

На форум запрошені гості з усієї України, а також ЄС, США, Південної Америки та Африки. Загалом йдеться про понад 250 учасників: авторів, видавців, ілюстраторів, перекладачів, громадських активістів та культурних менеджерів. Зокрема будуть представлені 25 іноземних авторів з 21 країни.

На трьох локаціях у центральній частині Львова відбудуться 50 дискусій на суспільно-важливі теми та 15 тематичних кластерів та спеціальних проєктів. Почесна гостя 28 BookForum – Нобелівська лауреатка з літератури Ольга Токарчук, провідна польська романістка сучасності, а також одна з найтитулованіших і успішних письменниць Польщі.

За перший роман «Мандрівку людей книги» (1993) здобула нагороду «Польського товариства книговидавців». Особливе визнання приніс їй роман «Бігуни» (2007): премія «Ніке», Міжнародна Букерівська та Нобелівська премії з літератури.

Це вперше в історії незалежної України Нобелівська лауреатка бере участь в українському літературному фестивалі.

Спеціальна гостя 28 BookForum – 93-річна психотерапевтка, авторка світового бестселера «Вибір», яка пережила Голокост у концтаборі Аушвіц, Едіт Івою Еґер.

Фокусну тему «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними» розкриють тематичні кластери: Спеціальний відеопроєкт «10 про 10: спроба канону» «Фантастика» «Історія» «Війна» «Драма (дорослішання)» «Освіта» «Філософія» «Латиноамериканська література» «Транслаторіум» «Жінка в темі» «Медіакластер» «Письменницькі інсайти» «30 років вільного книжкового ринку» «Ukraїner» «Місто Лема».

Традиційно відбувся конкурс на отримання Премії BookForum Best Book Award (до 2017 р. – «Найкраща книжка Форуму видавців»), заснований у 1995 році і традиційно проводиться в рамках Міжнародного книжкового форуму видавців у Львові. В рамках цієї премії щороку надається спецвідзнака від міста Львова, яку цьогоріч отримали одразу три книги. Вручив відзнаки міський голова Львова Андрій Садовий.

«Користуючись можливістю, я маю вручити нагороди трьом феноменальним людям за те, що вони написали феноменальні книжки», – сказав мер Львова.

Відзнаки від міста отримали:

1) Оксана Забужко «Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку»;

2) Ґжеґож Ґауден «Книга Львів. Кінець ілюзій. Оповідь про листопадовий погром 1918 року»;

3) Софія Андрухович «Амадока».

До привітань також долучився міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Дуже радий сьогодні бути у Львові, у місті, в яке я особисто закоханий, бо тут такі чудові львів`яни. Наша з вами історична місія – це створити та написати книжку про успішну Україну. Я в це вірю», – сказав міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Цього року на конкурс надійшло 450 книжок від 106 видавництв.

Організатором конкурсу є ГО «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду. Переможців та номінантів буде оголошено завтра, 16 вересня.

Одним з найпопулярніших заходів форуму традиційно є «Ніч поезії та музики non-stop».

Це поєднання найкращої поезії іноземних та українських учасників фестивалю з прогресивною музикою відомих українських гуртів.

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.