19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ ВІД ГРИПУ 24/7

Щороку зима, разом з негодою, приносить спалахи грипу та застуди, оскільки людський імунітет у цей період ослаблений. В холодну пору особливу увагу слід приділяти самопочуттю дітей, їхньому харчуванню та режиму дня. Як не захворіти або перенести захворювання у легкій формі та який є надійний захист від грипу — топ батьківських запитів  до сімейних лікарів.

Питання міцного імунітету дітей завжди стоїть гостро, але зараз про це думають найбільше. Особливо, коли дитина вкотре оговтується від ГРВІ, мама задається питанням: що робити, щоб зміцнити імунітет дитини, розуміючи важливість його готовності до наступної зустрічі з вірусом.

До щоденних звичок для міцного імунітету належать збалансоване і різноманітне харчування, регулярна фізична активність, режим сну, навчання та відпочинку. Дорослі мають дозувати своїй малечі час користування гаджетами, більше проводити з ними на свіжому повітрі.

Тривога батьків зрозуміла, і її можна пояснити, але перш ніж панікувати, необхідно об’єктивно оцінити ситуацію. Дитина хворіє частіше, коли починає відвідувати дитячий сад або школу. Причина тому — контакт з великою кількістю «незнайомих» інфекцій у новому дитячому колективі. І це нормально і неминуче. Саме так формується імунітет. Це природний процес! Ставитися до цього потрібно спокійно. Такий «адаптаційний» період може тривати до року. Важливо у цей період запобігати ускладненням у вигляді пневмоній, отитів, гайморитів та ін.

Чим старшою стає дитина, тим рідше хворіє — «незнайомих» інфекцій стає все менше. У шкільному віці кількість захворювань зменшується, а діти-підлітки, зазвичай, хворіють не частіше 1–2 разів на рік.

Для того, щоб забезпечити захист імунітету, діти повинні отримувати з раціону всі необхідні поживні речовини, вітаміни, особливо білки. Бо саме білок допомагає організму впоратися з вірусами. Тому повноцінне харчування неможливе без риби, м’яса птиці, бобових та кисломолочних продуктів.

Чи дійсно вітаміни зменшують ймовірність ГРВІ?

Усі корисні вітаміни і мікроелементи ми отримуємо з їжею. Харчування дитини має бути різноманітним і містити фрукти, овочі, м’ясо, рибу, злаки, молочні та кисломолочні продукти. На зиму можна заморожувати овочі і фрукти, зокрема різноманітні ягоди. Ці заготовки можуть використовуватися для додавання в йогурти, компоти та ін.

Бажано, щоб вітаміни були органічними, тобто натуральними, а не штучно-синтезованими. Так, наприклад, в якості джерела вітаміну Д, профілактичний прийом якого призначається дітям різного віку,  вітамін Д, який міститься в риб’ячому жирі та рослинних оліях. Також корисні вітаміни групи В, які містяться у проростках пшениці. Багаті на вітаміни і мікроелементи будь-які продукти бджільництва (мед). Якщо у дитини немає алергії, рекомендовано для зміцнення імунітету щоранку давати малюкові чайну ложку меду зі склянкою питної води.

Який найдієвіший спосіб вилікувати нежить у дитини? Як і чим у домашніх умовах промивати ніс?

Не можна відповісти однозначно, який спосіб дієвий. Нежить сам по собі — це не хвороба, а прояв захворювання, тобто симптом. Тому коректно сказати, що треба лікувати захворювання, яке викликало нежить.

Назальні краплі тільки полегшують симптом. Іноді для лікування цього достатньо, іноді ні. На різних людей по-різному діють речовини, що входять до складу крапель для носа. Не варто зловживати судинозвужувальними препаратами, їх прийом не повинен перевищувати 5 днів. Винятки можливі лише за рекомендацією лікаря. У будь-якому випадку, важливим у лікуванні нежиттю є очищення порожнини носа від слизових виділень за допомогою сольових розчинів. Можна купити готові спреї на основі солоної води в аптеці, можна замінити дорогі спреї звичайним фіз.розчином, а можна рідину для промивання зробити самому.

Чи допомагають дезінфікувальні спреї або мазі для носа?

На сьогодні немає якісних досліджень, які показали б ефективність і безпеку дезінфікувальних спреїв для носа і ротової порожнини як профілактики ГРВІ. Це, до речі, природно: будь-яка речовина досить швидко змивається слиною, її концентрація фізично не може підтримуватися. Щоправда, недавні дослідження показали: обробка рук дезінфікувальними засобами знижує захворюваність і є ефективною профілактикою.

Набагато гіршою є ситуація з мазями для носа: користуючись таким засобом, ви паралізуєте мільярди війок носової порожнини, які вловлюють на себе віруси, бактерії і пил. Виходить, ми самі даємо зелене світло хвороботворним мікроорганізмам, усуваючи захист від них. З цієї ж причини не дають користі препарати, які створюють плівку, що нібито захищає від вірусів та алергенів.

Наскільки важливо, щоб повітря в кімнаті був вологим? Яким способом його краще зволожувати під час опалювального сезону?

Вологе повітря — це дійсно важливо. При хворобах, пов’язаних з дихальними шляхами, це одна зі складових процесу одужання.

Усі способи прості та давно відомі:

  1. Прилад-зволожувач (але важливо звернути увагу на площу приміщення, на яку зволожувач розрахований). Часто стикаюся з фактом, що одним невеликим приладом ми хочемо охопити всі кімнати, і щиро дивуємося, чому немає змін у вологості повітря.
  2. Максимально прикрутити батареї і не користуватися обігрівальними приладами, які сушать повітря. Звичайно, в межах розумного. Температура приміщення, в якому перебуває дитина, не повинна опускатися нижче 20 градусів.
  3. Також зволожують повітря квіти, випаровуючи воду поливу, будь-які ємності з водою, мокрий рушник, повішений на батарею.

Деякі педіатри стверджують, що імуномодулюючі препарати, як і противірусні, ефекту при ГРВІ не дають.

Препаратів, які діють безпосередньо на вірус, дуже мало. І вони швидше показані при грипі, ніж при ГРВІ. Здебільшого ліки, які призначаються лікарями і активно рекламуються як противірусні, мають імуномодулюючу дію. Достовірних доказів ефективності цих препаратів при вірусних інфекціях немає, тому лікарі-імунологи дуже стримано ставляться до таких призначень. 

Імунітет дитини — непростий механізм, тому будь-яке призначення ліків, які на нього діють, має бути обґрунтованим.

Наскільки часто (на рік, на місяць) можна давати дитині антибіотики, і при цьому не завдати шкоди її здоров’ю?

Антибіотик потрібно давати тільки тоді, коли він необхідний. Оскільки антибіотики діють тільки на бактерії, вони призначаються за гострих бактеріальних інфекцій (наприклад, ангіна, отит) або в разі ускладнення вірусних інфекцій. Антибіотики в більшості випадків підбираються з урахуванням бактерії, яка викликає інфекцію. Тому вибір препарату повинен проводитися лікарем. На тлі прийому антибіотика, щоб зменшити можливі побічні дії, бажано приймати пробіотики — препарати, що містять нормальні для кишечника мікроорганізми.

Що стосується бактеріальних ускладнень, то в нас прийнята жахлива практика призначень антибіотиків при лихоманці на третій день. Треба знати, що температура може зберігатися набагато довше, антибактеріальні препарати повинні призначати суворо при підтвердженні бактеріальної інфекції, і ніяк інакше. Доведено: навіть якщо в перший день ГРВІ почати прийом антибіотиків, це не профілактує ні пневмонію, ні гнійний отит. Але своєчасна вакцинація від пневмококової інфекції захистить від бактерій, які в 80% випадків є причиною бактеріальних ускладнень.

Чому одні діти хворіють постійно, а інші рідко?

Приблизно в половини дітей немає хронічних захворювань, які сприяли б частим респіраторним інфекціям, і вони практично здорові. У решті випадків потрібний огляд для того, щоб зрозуміти, чи є супутні причини хвороб. Підвищена схильність до інфекцій, наприклад, розвивається при деяких лор-захворюваннях через алергічний або вазомоторний риніт.

Часті ларингіти, пневмонії і тривалий кашель можуть виникати через гастроезофагальну рефлюксну хворобу. Досить поширений  дефіцит заліза (або, як його ще називають, анемія без анемії), коли гемоглобін добрий, але при цьому є всі ознаки його зниження: блідість і сухість шкірних покривів, блакитні склери, прискорене серцебиття, підвищена стомлюваність, емоційність, плаксивість, дратівливість і нескінченні інфекції – від ГРВІ до рецидивів герпетичного дерматиту.

Як лікувати ГРВІ правильно?

Щоб дитина хворіла набагато легше і без ускладнень, треба її активно відпоювати – найнебезпечніше при ГРВІ саме зневоднення. Потрібно давати жарознижувальні препарати, виходячи зі стану дитини, а не цифр на термометрі, і в правильному дозуванні: для ібупрофену – 10 міліграмів на кілограм маси тіла до трьох-чотирьох разів на добу, а для парацетамолу – 15 міліграмів на кілограм до чотирьох разів. Потрібно активно зрошувати ніс фізіологічним розчином і не використовувати судинозвужувальні засоби без крайньої потреби і не довше ніж п’ять днів. Важливо купати дитину якщо немає температури, виходити гуляти відразу після поліпшення самопочуття, створити вдома комфортні умови (щоб було прохолодно і волого).

Які з поширених інфекцій можуть загрожувати життю дитини?

Небезпеку для життя становлять гепатит В, грип, кір, паротит, краснуха, коклюш, вітряна віспа, пневмококова та менінгококова інфекції, туберкульоз і багато інших захворювань, які вже є керованими (є способи їх профілактики, а деколи і лікування, або активно проводять дослідження). Найефективніший метод профілактики очевидний – вакцинація.

Вакцинація проти грипу – це стовідсотковий захист? А від ГРВІ вона захищає?

Усупереч поширеній думці, щеплення від грипу не буде захищати від інших респіраторних інфекцій – мало того, ймовірність захворіти на грип теж залишається. Але щеплення необхідне передусім для профілактики загрозливих для життя ускладнень. Є тільки одна умова: вакцина повинна бути повноцінною, тобто відповідати суворим міжнародним вимогам і містити потрібну кількість антигену.

При якій частоті дитячих хвороб батькам треба звертатися до імунолога?

Дитина, яка відвідує дитячий садок, може хворіти 10-15 разів на рік (особливо якщо є старші брати або сестри). Усе залежить від того, як хвороби протікають.

Якщо йти до фахівця, то найкраще – до кваліфікованого педіатра або сімейного лікаря. До імунолога дитину варто скеровувати лише тоді, коли є ознаки первинного імунодефіциту. Але ці вроджені захворювання майже ніколи не проявляються частими вірусними інфекціями, їхня тривожна ознака – регулярні бактеріальні та / або грибкові інфекції

НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ ВІД ГРИПУ 24/7!

Грип – це гостре, вірусне, інфекційне захворювання, яке вражає переважно дихальну систему.

Він викликається трьома різними типами вірусу грипу – А, В і С. Грип можна ефективно запобігти за допомогою вакцинації. Вакцини проти грипу знижують ризик захворіти і запобігають розвитку серйозних ускладнень. Вакцинацію слід проводити щороку, до початку сезону зараження, який в Україні триває з початку осені до весни. 

Вакцинація є основним засобом захисту від грипу та його ускладнень. Доступні вакцини забезпечують захист від найсерйозніших типів вірусу грипу. Вакцини розроблені таким чином, що немає страху, що ви можете захворіти в результаті їх введення. Вони безпечні і рекомендовані для маленьких дітей (старше 6 місяців).

Небезпека грипу в основному обумовлена його ускладненнями, до яких особливо вразливі  діти до 2 років.

Щоб отримати вакцину проти грипу потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар проводить кваліфікаційний огляд і, якщо немає протипоказань, допускає пацієнта до введення вакцини.

Вакцинацію проти грипу слід проводити щорічно.

Необхідність щорічної вакцинації обумовлена антигенною мінливістю штамів вірусу грипу. Тому імунізація проти грипу постійно вдосконалюється та контролюється, завдяки чому регулярне щеплення підвищує та розширює захист від вірусів.

Ми всі повинні мати на увазі, що грип – це серйозне захворювання, яке несе високий ризик ускладнень, і його не можна нехтувати або нехтувати вакцинацією.

Якій категорії дітей рекомендується щеплення від грипу?

Це є здорові діти віком від 6 місяців до 18 років (з особливим акцентом на дітей віком від 6 до 60 місяців).

Лікарі-педіатри рекомендують щепитись  щороку у таких дозах, аби захистити дитячий імунітет від захворювань:

• діти віком від 6 місяців та дорослі: доза 0,5 мл

• діти віком до 9 років, які раніше не були щеплені або не були інфіковані грипом, повинні бути щеплені два рази з інтервалом не менше ніж 4 тижні у вищезазначеній дозі.

Подбайте про дітей у високий час сезонної захворюваності!

Збережіть своє здоровя та  здоровя  своїх дітей!

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.