19/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Культура – джерело нашої сили: чому в час війни особливо важливо дбати про українську культуру

Зараз триває великий дискурс в культурному, політичному, дипломатичному просторі:яким має бути ставлення до російської культури? Як зазначив під час брифінгу у Львівській ОВА генеральний директор Львівської національної філармонії ім. М. Скорика Володимир Сивохіп, наша культура є одним із важливих чинників незламного духу всієї країни, і зараз воєнний та культурний фронти об’єдналися.

«Ми для себе (у Львівській філармонії – ред.)  знайшли вихід. Нам здавалося, що це буде експеримент. Але ми провели більше 30-40 мистецьких концертів різних форм – фортепіано, камерних, досимфонічних концертів, де ми виконуємо виключно українську музику. Ця музика транслюється на весь світ і ми отримуємо сотні відгуків і тисячі запитань – чому ми не знаємо вашої музики?”, – розповідає Володимир Сивохіп.

Російське вбиває. Російська культура – це імперська культура, яка є інструментом в руках агресора. Українська культура – це джерело нашої сили. На цьому наголосив директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка (Дім Франка) Богдан Тихолоз.

«Культурний фронт зараз є не менш важливим, ніж наша боротьба за українську територію, територіальну цілісність та державний суверенітет. Значною мірою та війна, яка зараз триває, – це не просто війна росії проти України, – це війна варварів проти цивілізації. Тому дбати про свою культуру, про свої культурні цінності, про їх збереження, активно спілкуватися з громадою, зі своєю аудиторією – не менш важливо, ніж допомагати фронту. Це час, коли культура може допомогти всім нам відчути смак і сенс життя”, – зазначив Богдан Тихолоз.

Нагадаємо, що департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА  закликав усіх діячів культури і мистецтва, які перебувають зараз на Львівщині, об’єднати свої зусилля для створення спільних мистецьких проєктів.

«Ми організовуємо низку різноманітних мистецьких заходів. Діячі культури зараз активно  працюють, адже війна викликала у них дуже сильний спротив і підняття духу. Мистецтво, яке зараз твориться, буде новою і величною сторінкою в історії нашої країни і нашої культури. Тому запрошуємо всіх митців, хто є на Львівщині, зголошуйтесь! Давайте об‘єднаємо зусилля і спільно робитимемо те, що ми найкраще вміємо», – зазначила директорка департаменту Ірина Гаврилюк.

Детальніше про те, як приєднатися до проєкту –за посиланням.

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.